انژکتور چیست و چه کاربردی در خودرو دارد؟

مارس 26, 2025 11:26 ب.ظ

انژکتور به عنوان یک سیستم حیاتی است، که در سیستم سوخت رسانی می باشد. این قطعه در سیستم احتراق داخلی وظیفه دارد که سوخت را به محفظه ی احتراق تزریق نماید. در واقع می توانیم بگوییم که انژکتور به عنوان قلب موتور در خودرو شناخته می شود. انژکتورها به واحد کنترل الکترونیکی یا ECU متصل هستند، به همین دلیل از قابلیت تنظیم سوخت برخوردار می باشند.

فرایند کار این قطعه به گونه ای است، که ترکیبی از هوا و سوخت را به مقدار مناسبی را به صورت مستقیم به محفظه احتراق در موتور خودروها تزریق می کند. در حقیقت این فرایند انتقال سوخت به موتور را با عنوان فرایند سوخت در خودروها معرفی می کنند. برای آشنایی با این بخش مهم در خودرو همراه آلفارومئو ایران باشید.

انژکتور چگونه کار می کند

یکی از سوال هایی که ممکن است برای افراد پیش بیاید این است که انژکتور چگونه کار می کند؟ همانطور که در ابتدا اشاره کردیم این بخش از خودرو وظیفه بسیار مهمی در سیستم سوخت رسانی بر عهده دارد. با استفاده از انژکتور در خودرو فرایند تزریق سوخت به سیلندرها انجام می گیرد. موتورها برای اینکه فرایند احتراق داخلی را انجام دهند به مقدار مناسبی سوخت و هوا نیاز دارند که به وسیله ی انژکتور این میزان تامین می شود.

فرایند انژکتورینگ به این شکل است که در نخستین گام از باک سوخت مورد نیاز خود را جذب می کند. روند جذب به وسیله پمپ سوختی انجام می گیرد، که در سیستم سوخت رسانی وجود دارد. در ادامه سوخت وارد شده باعث می شود که انژکتور تحت فشار قرار بگیرد. این فشار موجب ایجاد دمای پایین تر در سوخت شده و حباب های کوچکی را تشکیل می دهد. به این ترتیب است که قطرات سوخت بسیار ریز می شوند.

هنگام که خودرو به سوخت احتیاج دارد وظیفه انژکتور این است، که مقداری از سوخت را به صورت دقیق در حالی که به شکل مه هستند را به داخل محفظه ی سوخت تزریق نمایند. فرایند تزریق کردن سوخت به گونه ای تنظیم شده است، که به صورت دقیق و زمان بندی شده ای انجام بگیرد. این امر باعث می شود مخلوط سوخت و هوا با دقت بسیار زیادی انجام بگیرد.

سیستم انژکتوری در خودروها به گونه ای طراحی شده است که تحت تاثیر کامپیوتر خودرو عمل می کنند. کامپیوترها وظیفه دارند بر اساس اطلاعاتی از طریق حسگرها و شرایط موتور دریافت کرده اند روند کار این بخش از اتومبیل را تنظیم کنند. تنظیمات این بخش از اتومبیل به بهینه سازی حرکت خودروها می پردازند. بهینه سازی در این موارد شامل میزان سوخت، زمان مناسب برای تزریق سوخت و دیگر عوامل می باشد.

این مراحل به وسیله ی انژکتور کاملا هوشمندانه باعث افزایش بهره وری در سوخت می شود. این امر باعث می شود که به مقدار زیادی در سوخت بهره وری ایجاد شود. این فرایند باعث می شود که آلاینده ها کمتر منتشر شوند و بهبود عملکرد موتور را به دنبال داشته باشد. این شکل از عملیات سوخت به صورت مستمر در هنگام حرکت خودرو به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در رابطه با عملکرد بهینه موتورهای احتراق داخلی شناخته می شوند.

انژکتور چیست و چه کاربردی در خودرو دارد

فرق انژکتور و کاربراتور

گروه آلفارومئو ایران قصد دارد برای معرفی هرچه بیشتر سیستم انژکتوری در خودروهای امروزی به بررسی تفاوت های میان این سیستم و کاربراتور می پردازیم. مهمترین تفاوتی که بین خودروهای کاربراتوری و انژکتوری وجود دارد، این است که خودروهای کاربراتوری دارای ساختار مکانیکی هستند، در حالی که مدل های انژکتوری با استفاده دو نیروی الکترونیکی و مکانیک کار می کنند.

روند کار کاربراتور به این شکل است که برای مخلوط سازی سوخت و هوا از یک فرایند مکانیکی استفاده می کند. سپس آن را به سمت سیلندرها می فرستد. سیستم های کاربراتوری دارای طراحی ساده ای هستند. علاوه بر این هزینه ی آن ها نیز در مقایسه با نمونه های جدید کمتر می باشد. معمولا این سیستم را در خودروهایی مشاهده می کنیم که دارای ساختار قدیمی تری هستند. با توجه به موارد ذکر شده باید بدانید که کاربراتورها محدودیت هایی در زمینه تنظیم سوخت و هوا دارند. این امر باعث می شود در موقعیت های مختلف عملکرد ناپایداری را از خود به نمایش بگذارند.

در مقابل باید بدانید که سیستم های انژکتوری مجهز به کنترل کننده ها و سنسورهایی هستند که به صورت الکترونیکی طراحی شده است، وظیفه ی تزریق سوخت به شکل دقیق به داخل سیلندرها را بر عهده دارند. این سیستم قابلیت تنظیم دقیق و بهینه تر را دارند. همین امر باعث می شود عملکرد بهتری  در مقایسه با سیستم های دیگر داشته باشد.

استفاده از این سیستم در خودروها باعث شده است که کارایی سوخت ارتقا پیدا کند که در نتیجه منجر به کاهش آلاینده ها و عملکرد بهتر موتورها می شوند. انژکتورها اتین قابلیت را دارند که با تغییرات و شرایط رانندگی به سرعت تطبیق پیدا کنند. این قابلیت باعث می شود که خودروهایی که با استفاده از سیستم انژکتوری ساخته شده اند از عملکرد پایدار تر و بهتری را بروز دهند.

نکته ی دیگری که در رابطه با تفاوت سیستم کاربراتور و انژکتوری  وجود دارد از لحاظ ظاهری نیز می باشد. در سیستم خودروهای کاربراتوری این قطعه به صورت مکانیکی طراحی شده و در بخش بالایی موتور قرار گرفته است. در واقع این قطعه به راحتی قابل تشخیص می باشد. ساختار انژکتور از پیچ و تنظیمات مختلفی تشکیل شده است که از آن برای تنظیم سوخت و هوا استفاده می شود.

در مقابل سیستم های انژکتوری قرار دارند که شامل واحد کنترل و انژکتورها می باشند. این بخش در حالت طبیعی در زیر کاپوت و در بالای موتور قرار گرفته اند. درباره ی این سیستم باید بگوییم که کمتر به شکل مکانیکی قابل تشخیص می باشد. ساختار آن بیشتر به شکل سیم کشی الکترونیکی و سنسورها می باشند. نکته ی دیگر این که سیستم های انژکتوری در قسمت لوله ها و اتصالات مربوط به موتورها از ساختار پیچیده تری برخوردار هستند. در واغقع این سیستم در مقایسه با نمونه های کاربراتوری دارای گستردگی بیشتری می باشد.

علائم خرابی انژکتور

یکی دیگر از مواردی که آلفارومئو ایران قصد دارد در این مبحث به آن بپردازد علائم خرابی انژکتور است. افراد با مشاهده این موارد می توانند سریعا مشکل را تشخیص داده و نسبت به رفع آن اقدام نمایند.

عملکرد نامناسب موتور در دورهای آرام

یکی از مواردی که به عنوان علائم خرابی در سیستم انژکتوری شناخته می شو این است که خودروی شما به اندازه ی کافی سوخت دریافت نمی کند. یا این که مشکلاتی در دریافت سوخت دارد. در این موقعیت دور در دقیقه کمتر از حد مطلوب تنزل می کند. در این موقعیت خودرو یک دور آرام یا خشن را ارائه می دهد. زمانی که دور در دقیقه کاهش پیدا کند اتومبیل شما متوقف خواهد شد و نیاز به راه اندازی مجدد دارد.

لرزش موتور

در صورتی که سیستم انژکتوری در خودروی شما دچار مشکل شود، خودرو در ناحیه موتور دچار لرزش خواهد شد. زمانی که این سیستم معیوب می شود سیلندرها این قدرت را ندارند که فرایند احتراق را به درستی انجام دهند. این امر باعث می شود که موتور در حین رانندگی پس از اینکه تلاش می کند هر چرخه را بدون سوخت به پایان برساند دچار حالت لرزش یا سکسکه مانندی شود.

موتور خودرو خاموش می شود

رمانی که سیستم انژکتوری دچار گرفتگی می شود، سوخت کافی به داخل موتور پاشیده نمی شود. این امر باعث می شود در حین رانندگی موتور دچار خطاهایی شود. همین امر باعث می شود که اتعومبیل شما در هنگام شتاب گرفتن دچار مشکل شود. بنابراین وقتی راننده پای خود را بر روی پدال گاز فشار می دهد خودرو دچار وقفه ای در حرکت خواهد شد.

در هنگام مشاهده ی این حرکت سعی کنید خیلی سریع مشکل را حل کنید. در فر این صورت موتور بیش از اندازه گرم می شود با گذشت زمان دچار مشکلاتی خواهد شد. وجود این خطا به دلیل عدم دسترسی به هوا و سوخت مناسب می باشد.

روشن شدن چراغ چک موتور

یکی دیگر از نشانه های خراب بودن انژکتور این است که چراغ چک موتور فعال می شود. در واقع واضح ترین هشدار برای خرابی این سیستم هشدار به وسیله چراغ چک موتور می باشد که بر روی داشبورد خودرو وجود دارد. البته دقت داشته باشید این علامت هشدار می تواند علل دیگری هم داشته باشد که سوخت رسانی نامناسب و اشکال در سیستم انژکتوری از متداول ترین نمونه های آن می باشد.

نشت سوخت

یکی از موارد دیگر که به عنوان مشکل انژکتوری در نظر می گیرند نشت سوخت است. در این موقعیت مشخص می شود که سیستم انژکتوری در خودروی شما دچار فرسودگی و خرابی شده است. همین امر باعث می شود که بنزین از آن نشت کند. این امر به مفهوم عدم رسیدن سوخت به نازل می باشد. اما در عوض آن سوخت از بدنه به صورت نشتی بیرون می ریزد.

در این موقعیت لازم است انژکتور سوخت را مورد بررسی قرار دهید. در این موقعیت متوجه خواهید شد بر روی بخش های بیرونی یا روی ریل مجاور ردی از بنزین یا سوخت را مشاهده می کنید. معمولا نشتی سوخت بر اثر از بین رفتن مهر و موم انژکتور در سوخت می باشد. این امر به مرور زمان پیش می آید.

بوی سوخت

زمانی که نشتی سوخت رخ می دهد طبیعی است که همراه با بوی سوختن می باشد. زمانی که سیستم انژکتور دچار آسیب دیدگی می شود بوی بنزین به مشام راننده می رسد. در برخی موارد نیز ممکن است مشکل از ناحیه سنسور معیوب یا مشکل در خطوط سوخت باشد. در این موقعیت ECU به جبران این خطا درصد بیشتر سوخت را درخواست می کند. همین امر باعث تزریق بیش از حد سوخت می شود. زمانی که بوی بنزین به مشام شما می رسد باید علت آن را به سرعت پیدا کرده و مشکل را برطرف نمایید. زیرا این نقص بسیار خطرناک می باشد.

جهش موتور

در ادامه بررسی دلایل خرابی انژکتور باید به مشکل جهش موتور اشاره کنیم. در صورتی که سیستم انژکتوری مقدار بیشتری از حد نیاز سوخت را به داخل سیلندرها انتقال دهد موجی در موتور ایجاد خواهد شد. این امر باعث می شود که عملکرد شما در هنگام شتاب به شدت کند شود. در هنگام رانندگی افراد این نکته را متوجه می شوند که به جای اینکه دور موتور در حالت ثابت باشد که این امر به دور در یک دقیقه مربوط می شود، بر اثر بار ثابت به شکل کاملا محسوسی مشاهده می شود.

مصرف سوخت

در صورتی که موتور خودرو مقدار مناسب سوخت را دریافت نکند فرایند احتراق به درستی انجام نخواهد شد. در این موقعیت انژکتور برای پوشش دادن این نقص میزان بیشتری از سوخت را درخواست می کند. دریافت سوخت اضافی کنترل کننده های خودرو سوختی را ارائه می کنند که در حالت طبیعی ضرورت ندارد این امر باعث می شود که مصرف سوخت با ضعف روبرو شود.

تست انتشار ناموفق

در صورتی که سیستم انژکتوری دچار نشتی یا شکستگی باشد طبیعتا سوخت به شکل ناقص یا ناهموار مورد استفاده قرار می گیرد. این امر باعث انتشار گازهای گلخانه ای مضر می شود. این امر باعث می شود که در هنگام تست آلاینده ها با مشکل مواجه شوید و امکان رد شدن شما وجود داشته باشد. در برخی موارد وجود نشتی سوخت این امکان را به وجود می آورد که مخلوط سوخت و هوا به حد غلیظ شود که باعث سوختن مبدل کاتالیزوری شود.

انژکتور چیست و چه کاربردی در خودرو دارد

مزایای سیستم انژکتوری

با توجه به اینکه ساختار خودروهای امروزی به گونه ای طراحی شده است که از سیستم های انژکتوری بهره می گیرد در ادامه قصد داریم به بررسی مزیت های این سیستم بپردازیم. در ادامه به برخی از مزیت هایی که باعث شده کمپانی های خودروسازی به انتخاب این سیستم تمایل داشته باشند می پردازیم.

در این سیستم ارتعاشات و ضربات موتور کمتر می باشد.

هوای ورود دارای حجم نسبتا ثابتی است.

در هوای سرد به ساسات نیازی نیست و موتور با سرعت بیشتری راه اندازی شود.

راندمان حراراتی و حجمی در این مدل از موتورها دارای افزایش قابل قبولی می باشد.

سیستم انژکتور باعث کاهش مصرف سوخت می شود که این امر به دلیل استفاده از سیستم های اندازه گیری دقیق برای مصرف سوخت می باشد. به دلیل محافظت از محیط زیست در سال های اخیر این سیستم بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

با استفاده از این سیستم گشتاور و توان خروجی خودرو به میزان زیادی بهبود پیدا می کند.

در واقع مهمترین ویژگی و مزیتی که سیستم های انژکتوری در خودروها دارند که مطابق استانداردهای سخت گیرانه به کاهش تولید آلایندگی می پردازد.

سیستم های انژکتوری به گونه ای طراحی شده اند که احتیاجی به گرم کردن منیفولد ورودی وجود نخواهد داشت. این امر باعث می شود که حجم هوای ورودی بیشتر شده و راندمان حجمی با افزایش روبرو شود که در نهایت با افزایش قدرت خروجی خودرو مواجه خواهید بود.

معرفی اجزای انژکتور

در هنگام خرید قطعات یدکی آلفارومئو یکی از موارد مهمی که توسط افراد مورد توجه قرار می گیرد، شناخت اجزای انژکتور می باشد در ادامه به شکل مختصر اجزای این سیستم را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

ساختار انژکتور به گونه ای طراحی شده است که شباهت زیادی به یک سرنگ الکتریکی دارد. این بخش از خودرو فرایند پاشش و تزریق سوخت را به داخل سیلندرها تحت کنترل خود قرار می دهد. این قطعه وظیفه دارد که با کمک یک جریان الکتریکی وظایف خود را انجام دهد. این سیستم قابلیت انتقال سوخت با فشار 3 کیلوگرم بر سانتی متر مربع به داخل سیلندرها را دارد. این امر باعث می شود که سوخت تحت فشاری سه برابر فشار هوایی که در جو وجود دارد آماده باشد فرایند احتراق را انجام دهد.

سیستم انژکتوری برای انجام این فرایند به اجزا و قطعات زیر نیاز دارد.

  • فنر برگشت دهنده یا سلونوئید
  • سوزن پاشش سوخت
  • خروجی سوخت
  • درپوش محافظ
  • ورودی سوخت یا اورینگ
  • فیلتر سوخت
  • بدنه

انژکتور چیست و چه کاربردی در خودرو دارد

یکی از مهمترین قطعاتی که در این سیستم وجود دارد سوزن انژکتور می باشد. این قطعه در پاشش سوخت نقش بسیار تاثیرگذاری را بر عهده دارد. با استفاده از این سوزن سوخت مورد نیاز موتور به شکل پودری وارد محفظه احتراق می شود. نحوه ی این پاشش به گونه ای است که در هنگام هنگام مکش هوا بر روی سوپاپ ها انجام می گیرد.

در هنگام انجام این فرایند هر اندازه ذرات سوخت یا بنزین کوچکتر باشند، عملکرد بهتری در هنگام ترکیب شدن با هوا دارند. در این موقعیت فرایند احتراق به شکل کامل انجام خواهد شد. بنابراین بررسی و عیب یابی سوزن انژکتور تاثیر زیادی در عملکرد خودرو دارد. در هنگام خرید این محصول باید نهایت دقت را به کار ببندید.

برای ایجاد احتراق معمولی در خودروها در ازای هر سیلندر به شکل عادی از یک یا دو انژکتور استفاده می کنند. البته این طراحی و طرز پاشش سوخت بستگی به نوع موتور خودروها دارد.

سخن پایانی

حال که با کاربرد انژکتور و ساختار آن تا حدودی آشنایی پیدا کرده اید باید به این مطلب توجه داشته باشید که این سیستم مانند دیگر بخش های اتومبیل در اثر حادثه یا به مرور زمان دچار آسیب می شود و نیاز به تعمیر و تعویض دارد. با توجه به اهمیت این سیستم در فرایند احتراق داخلی باید از قطعاتی استفاده کنید که به شکل اورجینال عرضه شده اند. برای انتخاب این قطعات می توانید با گروه آلفارومئو ایران تماس گرفته و مشاوره های لازم را دریافت کنید.