سیستم تعلیق خودرو چیست؟
مارس 2, 2025 9:57 ق.ظسیستم تعلیق خودرو که با عنوان فنربندی شناخته می شود، یک بخش بسیار مهم از خودروها به شمار می رود. وجود این سیستم به عنوان یک مانع در مقابل ارتعاشات عمل می کند. زمانی که خودرو بر روی یک سطح ناهموار قرار می گیرد، این سیستم از بروز ارتعاشات و تکان های ناشی از ناهمواری ها جلوگیری می کند. بدنه در این بحث به عنوان شاسی و همه متعلقات خودرو می باشد. ساختار این سیستم به گونه ای طراحی شده است، که شامل ستون ها، کمک فنرها و فنرها می باشد، که عنوان قطعات اصلی در این سیستم شناخته می شوند.
این قطعات می توانند میان چرخ ها و محورهایی که در قسمت عقب و جلو قرار دارند، تعادل برقرار کنند.
در واقع می توانیم بگوییم که سیستم تعلیق خودرو دو وظیفه ی اصلی دارد، که یکی از آن ها جذب ارتعاشات، دریافت تکانش و نوسان هایی است، که در هنگام حرکت خودرو بر روی سطوح مختلف اتفاق می افتد. یکی دیگر از مواردی که به عنوان وظیفه ی این سیستم می باشد، عملکرد چرخ ها را ارتقاء داده و اصطکاک لازم را میان جداه و لاستیک ها ایجاد می کند.
این دو مورد به عنوان مهمترین وظیفه ی سیستم های تعلیق شناخته می شود، که از آغاز طراحی خودروهای بنزینی به شکل امروزی تاکنون وجود داشته است. با توجه به پیشرفت هایی که در سیستم و تکنولوژی خودروها اتفاق افتاده است، به مرور زمان این سیستم از پیچیدگی های بیشتری برخوردار شده است. امروزه سیستم های تعلیق نه تنها به سلامت سرنشینان کمک می کند، که باعث افزایش طول عمر قطعات خودرو نیز می شوند. به این دلیل که منتقل شدن ضربه های نشای از حرکات باعث می شود، که بدنه و متعلقات آن بیش از حد درگیر شوند، این بر روی عمر قطعات تاثیر زیادی می گذارد.
طراحی سیستم تعلیق در خودروها به گونه ای انجام شده که دو اولویت مهم را مد نظر دارد. در ابتدای امر به ارتقاء و کیفیت بهبود سواری کمک زیادی می کند. دومیم مورد به ارتقاء کنترل و هدایت خودرو کمک زیادی می نماید. در واقع باید به این نکته اشاره کنیم که مهمترین وظیفه سیستم تعلیق ایجاد تعادل خودرو در هنگام حرکت کردن می باشد.
اجزای سیستم تعلیق خودرو
در ادامه قصد داریم به معرفی و بررسی سیستم تعلیق و فرمان آلفارومئو و دیگر خودروها بپردازیم. سیستم تعلیق های امروز که برای خودروها مشاهده می کنیم از اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزای موجود در این سیستم هر کدام وظیفه ی خاص خودشان را دارند. در صورت بروز مشکل و خرابی در هر کدام از این بخش ها خودرو با مشکلات زیادی روبرو می شود.
در واقع می توانیم بگوییم هر اختلالی که در این سیستم رخ می دهد می تواند ایمنی خودرو را تحت تاثیر قرار داده و به فرمان پذیری آن آسیب وارد کند. در ادامه قصد داریم بخش های مختلف سیستم تعلیق خودرو را مورد بررسی قرار دهیم. برای آشنایی بیشتر با آلفارومئو ایران همراه باشید.
رینگ و لاستیک
فنرها
دمپر یا کمک فنر
میل تعادل یا میل موجگیر
میل رابط
سیبک
بوش
طبق
استارت
این قطعات به عنوان بخش های اصلی سیستم تعلیق هستند، که قصد داریم آن ها را به شکل مختصر توضیح دهیم.
رینگ و لاستیک
لاستیک ها به عنوان بیرونی ترین بخش از سیستم های تعلیق به شمار می روند. زمانی که خودروها در حال حرکت هستند اولین تاثیر بر روی لاستیک های آن به وجود می آید. لاستیک های خودرو وظیفه دارند، که بخشی از نیروی ناشی از حرکت را به شکل گرما و اصطکاک خارج کنند. بخش باقی مانده را به سایر بخش های سیستم تعلیق انتقال دهند. به هر میزان سطح تماس خودرو با جاده بیشتر باشد، به همان اندازه عملکرد خودرو از نظر چسبندگی به جاده بهتر خواهد شد.
در این وضعیت عملکرد حرکتی خودرو به مقدار زیادی ارتقا پیدا می کند و سیستم تعلیق سریعتر به هدف خود خواهد رسید. رینگ ها در این سیستم وظیفه دارند، که با استفاده از توزیع مناسب وزن خودرو را به جاده انتقال بدهند.
فنرها
یکی دیگر از اصلی ترین قطعات تعلیق آلفارومئو فنرها می باشند. عملکرد و کیفیت این بخش تاثیر زیادی بر روی سیستم تعلیق خودرو بر جای می گذارد. در واقع این سیستم بدون فنرها کارایی لازم را نخواهد داشت. فنرها موظف هستند، که علاوه بر تنظیم ارتفاع خودروها به جذب ضربات پرداخته و در ادامه تماس لاستیک با جاده را به وجود بیاورد.بر اساس این قابلیت هنگامی که در اثر عبور از ناهمواری ها ضربه ای به فنرها و ارد می آید، فنرها جمع می شوند. این امر باعث می شود، که فشار ناشی از ضربات به به شاسی و بدنه منتقل نشود.
در حالت عادی نیز فنرها با فشاری که بر روی لاستیک ها وارد می آورند، باعث می شود به بهترین و کامل ترین شکل ممکن تماس با سطح جاده ایجاد گردد. فنرهای موجود در سیستم تعلیق در انواع مختلفی ارائه شده اند، پرکاربردترین مدل های این فنرها مدل مارپیچی، فنرهای بادی، پیچی و میله ای هستند.
دمپر یا کمک فنر
در ادامه بررسی اصلی ترین قطعات سیستم تعلیق خودرو قصد داریم به دمپر یا کمک فنر اشاره کنیم. کمک فنرها همانطور که از نام آن ها مشخص است، به عنوان تکمیل کننده ی عملکرد فنرها می باشند. این قطعات قابلیت دفع نیروهای ناشی از ضربات را دارند. در حقیقت باید بگوییم که فنرها تنها قادرند نیروهایی را جذب کنند که حاصل از عبور بر روی ناهمواری ها می باشند. در صورتی که این نیرو از طریق آن ها رها سازی گردد، خودرو به سمت بالا پرتاب خواهد شد.
در این موقعیت خودرو بالا و پایین می شود. تا زمانی که انرژی حاصل از ضربه پایان پیدا کند، به این شکل فنر کارایی خود را از دست خواهد داد. کمک فنرها وظیفه دارند، که انرژی را که در فنر جمع شده است، را جذب کنند، سپس آن را به شکل تدریجی دفع کنند. این فرایند باعث می شود، از حرکات ناگهانی و یویویی خودروها جلوگیری شود. ساختار کمک فنرها به این شکل است، که با استفاده از یک پیستون و سوراخ های ریز درست شده اند.
میل تعادل یا میل موجگیر
میل موجگیر معمولا اصطلاحی است، که تکنسین ها و مکانیک ها برای میل تعادل به کار می برند. این میله به شکلی طراحی شده است، که از چپ و راست شدن خودروها در سطوح ناهموار و پیچ ها جلوگیری می کند. مهمترین وظیفه ی میل موجیگر در سیستم تعلیق خودرو این است که به حفظ تعادل و ایجاد ثبات بیشتر در خودرو کمک می کند. میله تعادل را معمولا بین دو اکسل به کار می برند. این میله ها ارتباط میان دو کمک فنر را برقرار می کنند. میل موجگیر نه تنها به چرخ ها که به دو طرف کمک فنر ها و از دو جهت به شاسی نیز متصل می باشد. این اتصال به وسیله پیوت یا اتصالات محوری انجام می گیرد.
میل رابط
در ادامه معرفی اجزای سیستم تعلیق به معرفی میل رابط می پردازیم. در واقع این میله ها را می توانید در سیستم های مختلف تعلیق مشاهده کنید. مهمترین وظیفه ای که این میله ها بر عهده دارند، ایجاد اتصال میان بخش های مختلف سیستم می باشد. جنس این میله ها را از فلز انتخاب می کنند، معمولا از پایداری و مقاومت بسیار زیادی برخوردار هستند. اغلب این میله ها را مشاهده می کنیم، که در تعداد زیاد به کار می روند، عمر آن ها برابر با عمر شاسی در خودروها می باشد. تنها موردی که باعث می شود، میله های رابط دچار مشکل شوند، بروز تصادفات شدید می باشد که در آن ها ممکن است، ضربات سهمگین به میل های رابط وارد شود.
سیبک
یکی دیگر از قطعاتی که در سیستم تعلیق خودرو نقش مهمی بر عهده دارد، سیبک می باشد. در واقع سیبک ها به نوعی اتصال در سیستم های تعلیق اطلاق می شوند، که در عین پایداری و استحکام فوق العاده ای که دارند، از قابلیت چرخش و حرکت نیز برخوردار هستند. این اتصال مفصل مانند به شکل یک گوی فلزی دسته دار ایجاد شده است. این بخش قابلیت حرکت در در داخل محفظه فولادی را دارد. در اطراف این محفظه ی فولادی می توانید یک گوی فلزی را ببینید که به وسیله ی لاستیک پوشش داده شده است. این مفصل موظف است که بین چرخ های سیستم تعلیق اتصال به وجود بیاورد. علاوه بر این امکان چرخش چرخ ها و فرمان را در هنگام رد شدن از ناهمواری ها امکان پذیر کند. درباره ی نحوه ی قرارگیری سیبک باید بگوییم، یک سر آن به چرخ و سر دیگرش را به طبق های سیستم تعلیق در خودروها متصل کرده اند. معمولا سیبک ها را برای چرخ های جلویی خودروها نصب می کنند. نکته ی دیگری که باید در اینجا به آن توجه کنید، این است که سیبک فرمان با سیبک چرخ دو قطعه ی کاملا متفاوت هستند.
بوش
در ادامه معرفی لوازم و اجزا سیستم تعلیق خودرو قصد داریم بوش را به عنوان یکی قطعات تعلیق آلفارومئو معرفی کنیم. بوش ها نیز به عنوان اتصالات در سیستم های تعلیق شناخته می شوند. تفاوتی که می توانیم برای سیبک و بوش قائل شویم، تفاوتی است، که میان مفصل زانو و لگن وجود دارد. بوش ها از امکان چرخش برخوردار نمی باشند و تنها می توانند باز و بسته شوند. برای ساخت بوش ها از پلاستیک های طبیعی استفاده می کنند. بوش ها را جهت کنترل سروصدا که ناشی از حرکت و لرزش خودروها می باشد، را به بخش های متحرک در سیستم های تعلیق متصل می کنند. به دلیل جنس لاستیکی که دارند، می توانند مقداری فشار و نیروهای وارده را جذب کنند. طراحی بوش ها به شکل استوانه ای انجام گرفته است، از این رو به شکل محور نقش خود را ایفا می کنند. در واقع نقش این محورهای لاستیکی در سیستم تعلیق مانند نقش رباط ها در بدن می باشد. این استوانه های لاستیکی قادرند، بین قطعات فلزی اتصال ایجاد کنند.
طبق
طبق ها وظیفه دارند، که اتصال اصلی سیستم تعلیق را به شاسی خودرو انجام دهند. جنس طبق ها را از فولاد انتخاب می کنند. اتصالی که میان طبق به شاسی خودرو وجود دارد، به وسیله ی بوش های محوری انجام گرفته است. سپس این اتصال به سیستم تعلیق به کمک سیبک ها انجام می شود. طبق ها را می توانید در دو نوع جناغی و کنترلی مشاهده کنید. نوع کنترلی را به شکل یکپارچه طراحی می کنند، نوع جناغی را به شکل حرف انگلیسی A طراحی می نمایند. برای اتصال طبق های جناغی به شاسی از دو بوش محوری استفاده می کنند. در سیستم تعلیق های مختلف تعداد طبق ها و نحوه ی به کارگیری آن ها متفاوت می باشد. در برخی از سیستم های تعلیق کلا طبق ها مورد استفاده قرار نمی گیرند. در بعضی از سیستم ها برای هر چرخ یک طبق به کار می رود، برخی دیگر نیز برای دو محور عقب و جلو به کار می روند.
استارت
معمولا استارت ها را در سیستم های تعلیق خودرو هایی مشاهده می کنید، که سیبک ها در آن حذف شده باشند. در این سیستم ها اغلب از فنر ه9ای لول استفاده می کنند. این سیستم به گونه ای طراحی شده که کمک فنر ها درون فنر لول قرار می گیرند. این دو قطعه در کنار وظایف اصلی خود باید بین سیستم تعلیق و شاسی مانند رابط عمل کرده و میان آن ها اتصالات لازم را برقرار کنند.
آشنایی با انواع سیستم تعلیق
گروه آلفا رومئو ایران قصد دارد، انواع سیستم تعلیق را به شکل مختصر مورد بررسی قرار دهد. در هنگام خرید قطعات یدکی آلفارومئو مخصوص سیستم تعلیق باید دقت داشته باشید که سیستم تعلیق این خودرو چگونه طراحی شده سپس بر اساس آن تصمیم بگیرید.
یکی از انواع سیستم های تعلیق سیستم تعلیق مستقل می باشد. در ادامه برخی از مشهورترین نمونه های سیستم تعلیق مستقل را مورد بررسی قرار می دهیم. قبل از هر چیز باید بدانید، که سیستم تعلیق مستقل به گونه ای طراحی شده است، که چرخ های متصل به اکسل دارای عملکرد مستقلی هستند به شکل مجزا از همدیگر فعالیت می کنند.
سیستم تعلیق مک فرسون
یکی از سیستم های تعلیق بسیار معروف سیستم تعلیق مک فرسون است، که به دلیل طراحی یک مهندس با همین عنوان به این نام خوانده می شود. معمولا این سیستم را در خودروهایی مشاهده می کنیم، که ساخت کمپانی های اروپایی هستند. سصیستم تعلیق مستقل مک فرسون به عنوان تنها سیستم تعلیق است ، که در خودروهای دیفرانسیل جلو کاربرد دارند. در این سیستم از میل موجگیر استفاده شده است، قسمت اصلی آن متعلق به استارت می باشد.
طراحی مک فرسون به این شکل است، که طبق ها، اتصالات به شاسی را حذف کرده است، تنها به وسیله ی استارت پشتیبانی می شود. این سیستم برای خودروهایی که برای جزئیات سیستم تعلیق فضای کافی ندارند بسیار مناسب می باشد. این سیستمم بسیار نرم و راحت می باشد، از قیمت ارزان و مناسبی برخوردار است که به عنوان مهمترین ویژگی آن ها به شمار می رود. سیستم تعلیق مک فرسون را می توان به شکل همزمان در بخش جلو و عقب خودرو به کار ببرید.
سیستم های تعلیق نوین
سیستم های تعلیق به شکل کلاسیک، دو جناغی، مک فرسون و … وجود دارند. این سیستم ها همچنان مورد استفاده قرار می گیرند. اما امروزه سیستم های تعلیقی وجود دارند که دارای طراحی و عملکرد نوین هستند.
سیستم های تعلیقی دو اتصاله به عنوان یکی از سیستم های نوین و مبتکرانه می باشد، که خالق آن شرکت مرسدس بنز می باشد. در واقع می توانیم به جرات بگوییم، که سیستم تعلیق دو اتصالی به عنوان بهترین نوع سیستم تعلیق در دنیا شناخته می شود.
سیستم هیدرولیکی یکی دیگر از انواع سیستم های تعلیق نوین در خودروها است، که برای نخستین بار توسط کارخانه سیتروئن به کار گرفته شده است. این سیستم در گذشته برای خودروهای سنگین و نظامی به کار گرفته می شده است.
سیستم تعلیق بادی نوع دیگری از سیستم های تعلیقی است، که شباهت زیادی به مدل های پنوماتیکی دارند. این سیستم ها به دلیل طراحی خاصی که دارند نسبت به مغناطیس حساس می باشند.
پس از معرفی سیستم های تعلیق لازم است بدانید که باید با مشاهده ی خرابی در سیستم های تعلیق خودرو سریعا به متخصص و تعمیرکار در این زمینه مراجعه نمایید. در صورتی که بر روی کمک فنرهای روغن مشاهده کردید، یا در هنگام عبور از ناهمواری ها با کوبش شدید قطعات مواجه شدید سریعا سیستم تعلیق خود را مورد بررسی قرار دهید. در صورت بروز مشکل در سیستم های تعلیق علاوه به تهدید سرنشینان خودرو باعث کاهش عمر مفید خودرو نیز می شود.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به معرفی سیستم تعلیق خودرو، نحوه ی عملکرد آن و انواع مختلف این بخش از اتومبیل که دارای طراحی های مختلفی است، را مورد بررسی قرار دهیم. در صورت بروز مشکل در بخش های مختلف سیستم تعلیق لازم است، سریعا رسیدگی کنید. در برخی موارد به دلیل وجود مشکلات عمیقی که در این سیستم وجود دارد، باید اجزا و قطعات را تعویض نمایید. خرید قطعات اورجینال آلفارومئو یکی از دغدغه های دارندگان این خودرو می باشد. برای خرید محصولات اورجینال می توانید به مراکز معتبر و تخصصی در این زمینه مراجعه کنید. گروه آلفارومئو ایران به عنوان یک مرکز تخصصی بهترین قطعات یدکی خودروهای ایرانی و خارجی را در اختیار خریداران قرار می دهد.