علت لرزش فرمان خودرو در شرایط گوناگون چیست؟
ژانویه 25, 2025 3:00 ب.ظاز آنجایی که فرمان یک جزء بسیار مهم برای حفظ کنترل خودرو است، در صورت بروز این مشکل، باید سریعا اقدامات لازم را برای رفع آن انجام دهید. در این مقاله به علت لرزش فرمان خودرو در هنگام رانندگی و … می پردازیم. بنابراین، اگر میخواهید درباره دلایل این موضوع بیشتر بدانید در ادامه این نوشتار آلفارومئو ایران، را مطالعه کنید.
یکی از مشکلات رایجی که اکثر رانندگان خودروهای سبک و سنگین با آن دست و پنجه نرم می کنند لرزش فرمان است. در خودروهای پیشرفته و جدید می توان آن را روی کروز کنترل قرار داد و با خیال راحت و بدون لرزش به رانندگی ادامه داد. اما برخی افراد هنوز از خودروها و سیستم های قدیمی استفاده می کنند. این خودروها به صورت دستی هدایت می شوند، بنابراین ممکن است گاهی اوقات متوجه لرزش در فرمان شوید.
علت لرزش فرمان خودرو صفر
از جمله علت لرزش فرمان خودرو صفر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ناهماهنگی لاستیک ها
یکی از شایع ترین دلایل لرزش فرمان، ناهماهنگ بودن یا نامتعادل بودن چرخ هاست. اگر لاستیکهای خودروی شما تنظیم نشده باشند، فرمان قطعاً در سرعتهای بالا میلرزد. بنابراین، اگر سرعت شما بالای 90 کیلومتر است. فرمان به شدت تکان خواهد خورد.
اما اگر لاستیک های شما تنظیم نشده باشد، در سرعت های پایین مشکلی نخواهید داشت. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که تنظیم نکردن لاستیک می تواند طول عمر آن را کاهش دهد.
فشار هوا پایین در لاستیک خودرو
باد کم لاستیک خودرو یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان در سرعت های بالا است. لاستیک های کم باد خودرو در سرعت های بالا می تواند برای راننده و سرنشینان بسیار خطرناک باشد. وقتی بدون توجه به باد لاستیک خود به رانندگی ادامه می دهید، هر لحظه ممکن است خطر در کمین باشد و از طرفی کنترل خودرو بسیار سخت است. علاوه بر تمام این مشکلات، لاستیک های کم باد حتی می توانند منجر به ترکیدن لاستیک شوند.
تغییر شکل لاستیک ماشین
از بین رفتن آج یا جدا شدن تسمه نشانه های فرسوده و تغییر شکل لاستیک ها است. در این مرحله متوجه خواهید شد که فرمان و خودرو حتی زمانی که با سرعت بسیار پایین به رانندگی ادامه می دهید می لرزد. در صورت وجود این مشکل، بهتر است اقدامات لازم برای تعویض لاستیک خودرو خود را در اسرع وقت انجام دهید.
خرابی بلبرینگ چرخ و لاستیک
یاتاقان های خودرو معمولاً عمر طولانی دارند. اما عواملی مانند رانندگی در مسافت های طولانی می تواند طول عمر آنها را کاهش دهد. در نتیجه می توانید با مراجعه به تعمیرگاه خودرو این مشکل را در سریع ترین زمان ممکن برطرف کنید.
آسیب به جلوی ماشین
مشکل یا خرابی در سیستم تعلیق جلوی خودروهای سنگین یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان است. اگر سیستم تعلیق جلوی وسیله نقلیه شما معیوب باشد، در سرعت های بالا لرزش هایی را در فرمان احساس خواهید کرد. از سوی دیگر، لرزش خودرو در سرعت های بالا نیز می تواند نشانه ای از آسیب دیدگی سیستم تعلیق جلو باشد.
سایش اجزای فرمان
نکته بسیار مهم این است که فرمان نیز مانند سایر اجزای خودرو ممکن است به مرور زمان دچار مشکل شده و فرسوده شود. بنابراین، اگر چرخاندن فرمان هنگام چرخش سخت باشد، به احتمال زیاد فرسوده شده است. برای حل این مشکل بهتر است برخی قطعات را تعویض کنید.
علل لرزش خودرو در حالت ایستاده
همچنین ممکن است هنگام ایستادن، لرزش فرمان و لرزش خودرو را تجربه کرده باشید. بنابراین، باید علت تکان خوردن خودرو را در زمان توقف پیدا کنید. مواردی مانند مشکلات انژکتور خودرو، سوخت کثیف، شمع های معیوب یا سنسور جریان هوا می توانند از مهم ترین دلایل لرزش فرمان در حالت ایستا باشند.
از دیگر مواردی که می تواند باعث لرزش فرمان در زمان ایستادن شود، می توان به مشکلات قطعات الکتریکی، معیوب بودن سنسور اکسیژن، مشکل پمپ بنزین و گرفتگی فیلتر بنزین اشاره کرد.
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا
اگر تا به حال در هنگام رانندگی با سرعت بالا دچار لرزش فرمان شده اید، باید بدانید که این مشکل نیز دلایلی دارد. علت لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا، سیبک معیوب است. کمک فنر نقش بسیار مهمی در هندلینگ خودرو ایفا می کند، بنابراین اگر این قطعه با مشکل مواجه شود، خودرو لرزش زیادی را تجربه خواهد کرد. از جمله دلایلی که باعث ایجاد مشکل در سیبک می شود می توان به شل بودن چرخ ها، خطای فرمان یا مشکلات شاسی اشاره کرد.
علت لرزش فرمان در سرعت های 80 تا 100
لرزش فرمان در سرعت های بالاتر مانند 80 یا 100 کیلومتر در ساعت باز هم نتیجه مشکلات بلبرینگ خودرو است. آسیب به عناصر داخلی یاتاقان مانند ساچمه ها می تواند باعث ایجاد ارتعاشات قابل توجهی در سیستم فرمان شود که در سرعت های پایین کمتر دیده می شود اما با افزایش سرعت بیشتر به چشم می خورد. این می تواند نتیجه ضربه های ناگهانی، مانند برخورد با چاله، یا استفاده طولانی مدت از ماشین در سفرهای طولانی باشد.
هنگامی که یاتاقان ها از کار می افتند، صدای غیرعادی از چرخ ها شنیده می شود که ممکن است با شتاب گرفتن خودرو تا حدودی کاهش یابد. اما با رسیدن به سرعت حدود 80 کیلومتر در ساعت، این صدا دوباره بلندتر و با لرزش در فرمان همراه می شود.
علت لرزش فرمان در سرعت های 100 تا 120
اگر فرمان در سرعت های بالای 100 یا 120 کیلومتر بر ساعت تکان می خورد، ممکن است مشکل به بلبرینگ ها مربوط باشد. با این حال، اگر بلبرینگ ها سالم باشند، چرخ ها احتمالاً نامتعادل هستند که می تواند منجر به لرزش فرمان و کابین شود.
عدم تعادل در محورهای خودرو، شل بودن یا سفت شدن بیش از حد پیچهای فرمان و مشکلات تعلیق جلو نیز میتواند باعث ایجاد لرزش در سرعتهای بالا شود و برای رفع آنها نیاز به بازرسی توسط مکانیک داشته باشد.
دلیل لرزش فرمان در سرعت های 120 به بالا
در این حالت دوباره مشکل به بلبرینگ ها مربوط می شود و عدم تعادل چرخ نیز در این مورد تاثیر عمده ای دارد. در نتیجه می توان نتیجه گرفت که بالانس چرخ و خرابی بلبرینگ از عوامل اصلی لرزش فرمان در سرعت های مختلف است.
علت لرزش فرمان خودرو در حالت درجا
اغلب اتفاق می افتد که هنگام استارت زدن ماشین متوجه لرزش فرمان می شوید. در این مرحله، ممکن است نگران باشید که ماشین چه مشکلی دارد. علت لرزش فرمان در حالت ثابت را می توان به مشکل در سیستم هیدرولیک خودرو نسبت داد. این یکی از مواردی است که نمی توانید به تنهایی برای آن اقدامات لازم را انجام دهید. در عوض، حتما باید از یک تعمیرکار کمک بگیرید.
برای رفع علت لرزش فرمان خودرو در حالت درجا، تکنسین های سرویس ابتدا سعی می کنند مشکل را با تخلیه هوا از سیستم هیدرولیک خودرو برطرف کنند. البته این کار توسط راننده نیز قابل انجام است، اما اگر آشنایی چندانی با مسائل فنی ندارید، می توانید از تعمیرکار کمک بخواهید. برای تهیه لوازم یدکی می توانید با همکاران ما در آلفارومئو ایران تماس حاصل نمایید.
علت لرزش فرمان خودرو هنگام ترمز
لرزش فرمان هنگام ترمزگیری یکی دیگر از مشکلات رایجی است که در بسیاری از خودروها هنگام ترمزگیری رخ می دهد. همانطور که می دانید روغن ترمز در یک خودرو تضمین می کند که نیروی ترمز به تمام قسمت های خودرو به صورت کاملا یکنواخت اعمال شود. اما اگر این نیرو نتواند به طور یکسان به همه قسمت ها اعمال شود، تایر فشار بیشتری را تحمل می کند. این باعث می شود که فرمان تکان بخورد یا به یک طرف بچرخد.
علت لرزش فرمان خودرو هنگام ترمز می تواند خرابی روتور ترمز باشد. روتور ترمز بخش مهمی از سیستم ترمز خودرو است که به محض اعمال ترمز توسط لنت ها فشرده می شود. در صورت ساییدگی این قطعه، لنت ترمز نمی تواند آن را به درستی فشرده کند که باعث ایجاد لرزش در فرمان می شود.
یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان هنگام ترمزگیری می تواند مربوط به کالیپرهای ترمز باشد. اگر هر بار که ترمز می کنید بوی سوختگی به مشام می رسد، به احتمال زیاد کالیپر ترمز خودرو شما دچار مشکل شده است و حتما باید اقدامات لازم را برای رفع مشکل انجام دهید.
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت پایین
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت پایین ربطی به خودروهای قدیمی و مدرن ندارد. زیرا این مشکل در هر خودرویی ممکن است رخ دهد.برای جلوگیری از تسخیر ارتعاشات فرمان با سرعت کم، باید با دلایل اصلی این پدیده آشنا شوید. از جمله دلایل متعدد لرزش فرمان در سرعت های پایین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لاستیک پنچر
معمولا در خودروها لاستیک های عقب دیرتر از لاستیک های جلو فرسوده می شوند. بنابراین، باید وضعیت لاستیک های خود را به دقت بررسی کنید تا از صاف نبودن آنها مطمئن شوید. حتما لاستیک های خودروی خود را قبل از فرسوده شدن و صاف شدن تعویض کنید تا از لرزش فرمان جلوگیری شود. همچنین خوب است علت ساییدگی لاستیک خودرو خود را بدانید تا بتوانید از آن جلوگیری کنید.
فشار نادرست لاستیک
برای هر نوع لاستیک محدودیتی برای فشاری وجود دارد که باید به آن وارد شود تا از ترکیدن آن جلوگیری شود. کاملاً واضح است که لاستیک های ضعیف تر می توانند فشار کمتری را تحمل کنند، در حالی که لاستیک های قوی تر می توانند فشار بیشتری را تحمل کنند. برای متعادل کردن فشار روی لاستیک های عقب و جلو خودرو، لازم است هر چند ماه یکبار لاستیک های عقب و جلو خودرو خود را تعویض کنید.
آسیب در میله های داخلی و خارجی
یکی از عواملی که تعادل خودرو را حفظ می کند و از سوی دیگر باعث تکان دادن فرمان در سرعت های پایین می شود وجود میله بند داخلی و خارجی است. این میله ها می توانند چرخ های خودرو را نگه دارند، بنابراین در صورت بروز مشکل، تعادل لاستیک های خودرو به هم می خورد و در نتیجه در سرعت های پایین فرمان لرزش ایجاد می شود.
خرابی فنر تعلیق خودرو
فنرهای استفاده شده در سیستم تعلیق خودرو در واقع برای کاهش ضربه به داخل خودرو طراحی شده اند. در صورت بروز مشکل در این فنرها، لرزش و ضربه به داخل و کابین خودرو منتقل می شود. این کار باعث می شود تا شما لرزش هایی را در فرمان خودرو احساس کنید. این یکی از شایع ترین دلایل لرزش فرمان در سرعت های پایین است.
مشکلات موتور خودرو
لرزش فرمان نیز می تواند تحت تاثیر عملکرد موتور خودرو باشد. این مشکل می تواند مربوط به شمع و سیستم سوخت خودرو باشد. گیربکس خودرو یکی از مهم ترین قطعاتی است که وظیفه آن حرکت دادن خودرو، انتقال نیروی موتور به چرخ ها و تنظیم دور موتور است. بنابراین اگر گیربکس شما به هر دلیلی خراب شد، حتما باید اقدامات لازم را برای تعمیر یا تعویض آن انجام دهید. برای تعمیر قطعات آلفارومئو با توجه به حساس بودن نوع قطعات حتما در مراکز معتبراین کار را انجام دهید.
ایراد بلبرینگ خودرو
بلبرینگ خودرو نقش اتصال بدنه و چرخ ها را ایفا می کند. از طرفی این قسمت می تواند تعادل خودرو را نیز حفظ کند. با این حال، مانند بسیاری از قطعات ماشین دیگر، بلبرینگ ها نیز با گذشت زمان فرسوده می شوند. ساییدگی و پارگی این قطعه باعث می شود که وسیله نقلیه به تدریج تعادل خود را از دست بدهد. در نتیجه مشکل بلبرینگ را می توان یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان در سرعت های پایین دانست.اگر این قسمت آسیب ببیند ممکن است هزینه زیادی برای شما در بر داشته باشد.
مشکل صفحه کلاچ
یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان در سرعت های پایین، مشکل صفحه کلاچ است. اگر صفحه کلاچ معیوب باشد، ماشین دچار تکان های ناگهانی می شود و فرمان تکان می خورد.
اقدامات پیشگیرانه: از لرزش در مراحل اولیه جلوگیری کنید!
پیشگیری ارزش بالاتری از اقدام برای درمان دارد و این در مورد لرزش های فرمان خودرو نیز صدق می کند. با انجام اقدامات پیشگیرانه می توانید از این لرزش ها جلوگیری کنید و در آینده یک سواری نرم و ایمن را تجربه کنید. آلفارومئو ایران چند استراتژی کلیدی که باید آنها را اولویت بندی کنید، مشخص کرده است:
-
تعمیر و نگهداری منظم تایر
لاستیک های شما قهرمانان گمنام جاده هستند و سلامت آنها مستقیماً بر تجربه رانندگی شما تأثیر می گذارد. به همین دلیل، تعمیر و نگهداری منظم برای جلوگیری از لرزش فرمان و اطمینان از عملکرد بهینه تایر ضروری است:
- چرخش لاستیک: هر 8000 تا 11000 کیلومتر تایرها را تعویض کنید. این امر سایش را به طور مساوی در سطح تایر توزیع می کند و از ناهمواری آج ها و عدم تعادل چرخ در نتیجه جلوگیری می کند.
- بالانس تایر: لاستیک های خود را هر 6-12 ماه یا هر زمان که لرزش های مداوم در فرمان احساس کردید، متعادل کنید. به این ترتیب، همیشه سواری نرم و بدون لرزش را تجربه خواهید کرد.
- تنظیم فشار باد لاستیک: قدرت فشار صحیح تایر را دست کم نگیرید! دفترچه راهنمای خودرو خود را از نظر فشار توصیه شده برای لاستیک های سرد و گرم بررسی کنید. همچنین بهتر است از یک گیج قابل اعتماد برای باد کردن منظم استفاده کنید. لاستیک های کم باد مستعد سایش ناهموار و حمل ناپایدار هستند، در حالی که لاستیک های باد شده بیش از حد ممکن است خشن و مستعد آسیب باشند.
-
از چاله ها و دست اندازهای جاده عبور نکنید.
اگر چاله ها و سطوح ناهموار جاده را نادیده بگیرید، قطعا در آینده نزدیک با لرزش فرمان مواجه خواهید شد. بهتر است تا حد امکان از آنها دوری کنید:
- در حین رانندگی، مقداری از توجه خود را روی سطح جاده متمرکز کنید تا چاله ها و دست اندازهاها را به موقع تشخیص دهید.
- کاهش سرعت در نزدیکی چاله ها برای کاهش ضربه به خودرو و سیستم فرمان.
- پس از برخورد به چاله حتما تایرهای خود را از نظر بریدگی و غیره بررسی کنید.
-
با احتیاط رانندگی کنید!
رانندگی خشن و تند، از جمله شتاب گیری ناگهانی، ترمز شدید و پیچ های تند، می تواند به لاستیک ها و سیستم تعلیق آسیب برساند. در نتیجه فرمان خودرو می لرزد. بهتر است با آرامش و با احتیاط رانندگی کنید:
- شتاب دادن به آرامی: از فشار دادن پدال گاز خودداری کنید. در عوض، به آرامی و به تدریج شتاب بگیرید تا سایش لاستیک ها و پیشرانه کاهش یابد.
- ترمز کنترل شده: ترافیک را پیش بینی کنید و تا حد امکان به تدریج ترمز کنید.
- با دقت بچرخید: به آرامی و با سرعت متوسط بچرخید. از چرخش های سریع و حرکات دایره ای خودداری کنید.
با اولویت بندی این اقدامات پیشگیرانه، می توانید به طور موثر مشکلات لرزش فرمان را کاهش دهید.
راهکارهایی برای رفع مشکلات لرزش فرمان خودرو
اکنون که با علل لرزش فرمان خودرو آشنا شدیم، راهکارهایی را برای رفع این مشکل مطرح خواهیم کرد:
-
حل مشکلات تایر
لاستیک ها معمولاً اولین مظنون در مورد لرزش فرمان هستند. در اینجا چند راه برای حل مشکلات رایج تایر وجود دارد:
تعادل و تنظیم تایر: لاستیک ها را به عنوان وزنه های چرخان کاملاً متعادل در نظر بگیرید. هر گونه عدم تعادل جزئی این تعادل را به هم می زند و باعث لرزش فرمان می شود که در سرعت های بالا بدتر می شود. برای حل این مشکل بهتر است به مراکز بالانس تایر مراجعه کنید و از آنها بخواهید وزن لاستیک ها را به طور یکنواخت تنظیم کنند.
- تعمیر یا تعویض لاستیک: گاهی اوقات مشکل فراتر از عدم تعادل است. لاستیک های آسیب دیده با برآمدگی دیواره های جانبی، سوراخ ها یا سایش شدید آج می توانند باعث لرزش فرمان شوند. اگر آسیب جزئی باشد، لاستیک ها قابل تعمیر هستند. اما اگر آسیب جدی دیدید، به فکر تهیه لاستیک های جدید برای ماشین خود باشید.
- فشار باد لاستیک را درست تنظیم کنید: این ممکن است یک نکته بی اهمیت به نظر برسد، اما حفظ فشار صحیح تایر برای عملکرد بهینه و کاهش لرزش بسیار مهم است. لاستیک های کم باد مستعد سایش ناهموار و در نتیجه لرزش در فرمان هستند. از سوی دیگر، باد بیش از حد لاستیکها نیز میتواند باعث سواری خشن شود و احتمال آسیب رساندن به آجها بیشتر است. اما با تنظیم صحیح باد لاستیک خود می توانید از تمامی این مشکلات جلوگیری کرده و سواری نرمی را تجربه کنید.
-
تعمیرات سیستم تعلیق و فرمان
اگر مشکل لاستیک دلیل لرزش فرمان خودرو شما نیست، باید به سیستم تعلیق و فرمان نگاه کنید. در اینجا نحوه کار با این مؤلفه ها آمده است:
- تعویض قطعات فرسوده: با گذشت زمان، شاهد ساییدگی قطعات سیستم تعلیق و فرمان، از جمله اتصالات ساچمه ها، پیوندهای تثبیت کننده و بازوی کنترل هستیم. این قطعات فرسوده می تواند منجر به بازی بیش از حد، شلی و در نهایت لرزش در فرمان شود. شنیدن صدای تق تق، مشاهده ساییدگی ناهموار لاستیک و مشکل در نگه داشتن خودرو در مسیر مستقیم هنگام رانندگی از نشانه های این مشکل است.تعویض این قطعات فرسوده با قطعات جدید باعث بازیابی حرکت مناسب و از بین رفتن لرزش می شود.
- چرخ ها را بررسی و تنظیم کنید: چرخ های نامتعادل در سیستم تعلیق می توانند باعث لرزش فرمان خودرو شوند. این ناهماهنگی سیستم منجر به سایش و لرزش ناهموار تایر می شود. با بررسی دقیق و تنظیم زاویه چرخ می توانید این مشکلات را برطرف کنید.
- بازی در سیستم فرمان: اتصالات سست یا فرسوده در خود سیستم فرمان نیز می تواند منجر به حرکت ناخواسته و باعث لرزش فرمان شود. مخصوصا در سرعت های بالاتر! اگر قبل از چرخش چرخ ها متوجه حرکت بیش از حد فرمان شدید، اتصالات شل شده در سیستم فرمان را تعمیر کنید.
کلام پایانی
در این مقاله از آلفارومئو ایران تمامی دلایل لرزش خودرو در هنگام رانندگی و لرزش فرمان را بررسی کرده و راهکارهایی برای رفع این مشکلات ارائه کرده ایم. لرزش فرمان همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد در صورت بی دقتی می تواند مشکلات جدی برای شما ایجاد کند. در نتیجه اگر متوجه کوچکترین مشکل یا لرزشی در خودرو یا فرمان خود شدید، حتما اقدامات لازم را برای رفع مشکل در اسرع وقت انجام دهید. برای خرید قطعات آلفارومئو می توانید با همکاران ما در تماس باشید.