معرفی انواع سنسور خودرو
ژانویه 12, 2025 12:20 ب.ظدر این مقاله از آلفارومئو ایران به بررسی خرابی های رایج انواع سنسور خودرو می پردازیم و علائم و نشانه های خرابی سنسور را بررسی می کنیم. پس مارا در این مقاله دنبال کنید.
موتورهای قدیمی کاملاً مکانیکی کار می کردند و به جای سنسورهایی که امروزه کل سیستم خودرو را کنترل می کنند، این فرآیند توسط فشار روغن، هوا و دنده ها نظارت و هماهنگ می شد. اما با گسترش خودروهای انژکتوری به ویژه الکترونیکی شدن سیستم های مختلف خودرو از جمله موتور و افزایش مشکلات کاهش آلایندگی و مصرف سوخت، سنسورها به تدریج وارد صنعت خودروسازی شدند.
سنسورها می توانند کار مکانیک ها را برای تشخیص و تعمیر ساده کنند زیرا با یک تشخیص ساده همه عیوب را نشان می دهند. اما نکته بد این است که اگر این سنسورها مشکل داشته باشند، یافتن ایرادات آنها کار بسیار سخت و تخصصی خواهد بود.دانستن علائم آسیب می تواند کمک زیادی به شما در رفتن از رفتن به تعمیرگاه کند. اما این همه ماجرا نیست. اگر قطعات آسیب دیده باشند، باید تعویض شوند. در واقع نادیده گرفتن آنها می تواند به سایر قسمت های خودرو آسیب برساند.
برای تهیه و خرید قطعات آلفارومئو نیاز به دانشی دارید که کارشناسان GISP ارائه می دهند. شما می توانید با مراجعه به سایت و جستجوی کالای مورد نظر، بهترین کیفیت را خریداری کنید.
سنسور خودرو چیست؟
سنسور خودرو به معنای حسگر یا دستگاه سنسور در خودرو است. نام این اجزا از کلمه Sense گرفته شده و توانایی تبدیل کمیت ها و محرک های فیزیکی مختلف را به کمیت های الکتریکی قابل اندازه گیری دارد.
سنسورها در نسخه های مکانیکی، مغناطیسی، الکتریکی و نوری ارائه می شوند. به خاطر داشته باشید که هر سنسور فقط به یک محرک فیزیکی پاسخ می دهد و برای آن طراحی شده است.
سنسورها در انواع خودروهای دارای انژکتور و کاربراتور استفاده می شوند. اما در خودروهای انژکتور ابتدا اطلاعات به کامپیوتر مرکزی ارسال می شود و سپس به راننده گزارش می شود. در حالی که در خودروهای کاربراتوری اطلاعات مستقیماً برای راننده ارسال می شود.
برخی از سنسورها دارای محرک های داخلی هستند که بلافاصله واکنش مورد نیاز را انجام می دهند. سنسورهایی در خودرو تعبیه شده است تا خطاها، مشکلات و هرگونه نقصی را گزارش کنند. گزارش ها و اقدامات آنها از مشکلات فنی خودرو جلوگیری می کند.
در گذشته تعداد سنسورهای خودرو کم بود. اما امروزه تعداد سنسورها در انواع خودروها به خصوص در خودروهای انژکتور افزایش یافته است و وجود آنها به عنوان یک مزیت و گزینه مثبت در یک خودرو تلقی می شود.
عملکرد سنسورهای خودرو
ECU یا واحد کامپیوتر مرکزی یک وسیله نقلیه برای انجام یک سری اقدامات یا واکنش ها به اطلاعات و گزارش ها نیاز دارد. این اطلاعات توسط سنسورها و انواع سنسورها در سراسر خودرو دریافت می شود و به صورت پالس یا داده به ECU ارسال می شود.این مرکز سپس این اطلاعات را بررسی، پردازش و نسبت به آن واکنش نشان می دهد.
انواع سنسورهای خودرو
در قسمت های مختلف خودرو از سنسورهای خودرو استفاده می شود. هر کدام از آنها به عنوان یک سنسور محرک فلزی عمل می کنند و نقش مهمی در خودرو دارند. وجود سنسور خودرو باعث افزایش اعتماد به نفس و اعتماد راننده می شود و او در جاده آرام ت تر حرکت می کند.
نارسایی یا عدم عملکرد صحیح این قسمت ها با علائم همراه است. تشخیص زودهنگام آنها می تواند از آسیب های احتمالی جلوگیری کند. در زیر به انواع آنها اشاره می کنیم و نشانه هایی از خرابی آنها را به شما می دهیم.
1- کلید اینرسی. سوئیچ اینرسی چیست و چگونه کار می کند؟
سوئیچ اینرسی در واقع یک سنسور خودرو نیست، اما از آنجایی که عملکرد آن بر اساس ضربه است، شاید بد نباشد که آن را به عنوان یک سنسور بدانیم. گاهی اوقات خودرو پس از جرقه زدن های مکرر به طور ناگهانی خاموش می شود و روشن نمی شود و این امر می تواند در اثر کارکردن این کلید در اثر ضربه یا افتادن بر روی یک ضربه تیز ایجاد شود.
عملکرد سوئیچ اینرسی قطع منبع سوخت در هنگام تصادف یا برخورد است. این سنسور خودرو در واقع در مسیر جریان الکتریکی که به انژکتورها می رسد نصب می شود و وقتی برخورد یا ضربه شدید را احساس می کند آن را تصادف می داند و مسیر سوخت رسانی را قطع می کند تا خودرو در اثر پاشیدن بنزین دچار آتش سوزی نشود. .
2- علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت اول
سنسور دور موتور؛ سنسور دور موتور چیست و علائم و نشانه های خرابی آن چیست؟
سنسور دور موتور وظیفه تعیین دور موتور از طریق فلایویل خودرو و سرعت چرخش آن را بر عهده دارد و به ECU خودرو اطلاع می دهد. به دلیل عبور از دست اندازها، تغییر در خاموش شدن موتور و غیره، خودرو روشن نمی شود یا به طور ناگهانی خاموش می شود. مهمترین عواقب آن خرابی سنسور دور موتور یا دنده گیربکس است.
کثیفی در سنسور دور موتور باعث می شود اطلاعات مربوط به وضعیت میل لنگ و فلایویل ارسال نشود و در نتیجه موتور هنگام روشن شدن روشن نشود یا دور موتور از حد معینی فراتر نرود. همچنین گاهی اوقات پیش می آید که در هوای گرم و خاموش بودن خودرو، راه اندازی مجدد موتور به سختی انجام می شود و خرابی این سنسور می تواند منجر به این وضعیت شود.
3- سنسور MAP;سنسور نقشه چیست، علائم و نشانه های خرابی سنسور نقشه چیست؟
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت دوم)
سنسور MAP برای اندازه گیری فشار داخل منیفولد هوا استفاده می شود و خرابی آن می تواند منجر به از کار افتادن خودرو یا از کار افتادن موتور شود و در برخی خودروها از روشن شدن موتور جلوگیری می کند.
4- سنسور دمای آب; مخزن آب در کجا نصب می شود و علائم و نشانه های خرابی آن چیست؟
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت سوم)
سنسور آب، به طور دقیق تر، سنسور دمای آب یا کارتریج آب، وظایف متعدد و موثری در عملکرد موتور دارد. وظیفه این سنسور ارسال اطلاعات مربوط به دمای آب موتور است اما ارسال نادرست یا عدم ارسال آن می تواند منجر به نقص شود.
به عنوان مثال، خرابی در این قطعه ممکن است باعث روشن نشدن موتور شود یا ممکن است در هوای سرد راه اندازی آن را به خطر بیندازد. علاوه بر این، خرابی فن نیز می تواند ناشی از خرابی این قطعه باشد. خرابی سنسور آب می تواند موتور را در حالت بیکار نگه دارد یا از رفتن آن به حالت بیکار جلوگیری کند.
5- سنسور اکسیژن؛ سنسور اکسیژن چه کار می کند و علائم و نشانه های خرابی آن چیست؟
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت چهارم)
اگرچه وظیفه سنسور اکسیژن اندازه گیری میزان اکسیژن است، اما گازهای خروجی را نیز برای این منظور آزمایش می کند و این کار اطلاعاتی در مورد حالت کار موتور و کیفیت عملکرد آن ارائه می دهد.
در خودروهایی که دارای مبدل کاتالیزوری هستند، سنسورهای اکسیژن قبل و بعد از این قطعه نصب می شوند و اغلب یکی از آنها در موتور و ابتدای لوله اگزوز قرار می گیرد. برای مثال سنسور اکسیژن 206 درست در جلوی موتور و روی منیفولد قرار دارد.
6- سنسور فشار هیدرولیک روی فرمان; چگونه خرابی سنسور پمپ روغن هیدرولیک را تشخیص دهیم؟
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 5)
در حالت عادی و در حالت ایستا بودن خودرو، هنگام چرخاندن فرمان، به دلیل اینکه پمپ هیدرولیک شروع به پمپاژ روغن در جهت جعبه فرمان می کند، موتور افت می کند یا کمی لرزش می یابد که در خودروهای جدید مرتفع شده است.سنسوری که مسئول جلوگیری از وقوع این وضعیت و تشخیص افزایش فشار در سیستم هیدرولیک است، سنسور فشار هیدرولیک فرمان نامیده می شود. کنترل نادرست این سنسور می تواند باعث لرزش موتور در هنگام چرخاندن فرمان بدون گاز دادن یا حتی بی صدا شود.
7- پتانسیومتر دریچه گاز؛ سنسور دریچه گاز چیست و علائم خرابی آن چیست؟
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت ششم)
سنسور پتانسیومتر که به عنوان سنسور موقعیت دریچه گاز نیز شناخته می شود، وظیفه اطلاع رسانی به ECU در مورد موقعیت دریچه گاز و سطح باز شدن آن را بر عهده دارد. با استفاده از اطلاعات این سنسور، ECU متوجه می شود که راننده چقدر پدال گاز را فشار داده است، بنابراین می تواند با افزایش مقدار سوخت تزریق شده از طریق انژکتور، سرعت موتور را افزایش دهد.
یک سنسور دریچه گاز معیوب می تواند باعث نوسانات آهسته در سرعت موتور شود، در حالی که از تجاوز موتور از سرعت معین جلوگیری می کند و باعث توقف آن حتی در هنگام فشار دادن دریچه گاز می شود. خرابی این قطعه نیز می تواند باعث افزایش مصرف سوخت شود.
8- سنسور زاویه سنج پدال گاز و علائم خرابی
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 7)
این سنسور با سنسور بالا متفاوت است. در اکثر خودروهای مدرن به جای کابل دریچه گاز از سنسور زاویه سنج پدال استفاده می شود. این سنسور با دریافت و اندازه گیری تغییر پدال گاز کار می کند. سپس مقدار دریافتی را برای تعیین وضعیت محرک دریچه گاز ارسال می کند.
در واقع محرک دریچه گاز با استفاده از اطلاعات به دست آمده از ECU و سنسور زاویه پدال گاز، میزان هوای ورودی را کاهش یا افزایش می دهد تا راننده بدون هیچ مشکلی دور موتور را تغییر دهد.
9- سنسور سرعت خودرو؛ علائم خرابی سنسور سرعت خودرو
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت هشتم)
سنسور سرعت خودرو وظیفه اطلاع رسانی به ECU از سرعت خودرو و البته از طریق نشانگر پشت آمپرمتر را بر عهده دارد، اما این موضوع را نه با توجه به چرخ ها، بلکه با توجه به سرعت چرخش محور خروجی گیربکس تشخیص می دهد.
گاهی اوقات مشاهده می شود که موتور در هنگام ترمزگیری سعی می کند خاموش شود، در حالی که ماشین در دنده است. این وضعیت ممکن است به دلیل نقص یا قطع شدن سنسور سرعت ایجاد شود. همچنین، موتوری با سنسور سرعت معیوب هنگام شتاب گیری روی تپه ها تکان می خورد و ممکن است به دلیل احتراق ضعیف دود تولید کند.
10- سنسور چرخ ABS و علائم خرابی آن
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 9)
سنسورهای چرخ ABS در اکثر خودروهای جدید یافت می شود. این سنسور برای جلوگیری از قفل شدن چرخ ها در هنگام ترمزگیری و کاهش زمان توقف نصب شده است.البته این قسمت هم مانند سایر قسمت ها در هنگام خراب شدن علائمی دارد.
11- سنسور خودرو; علائم خرابی سنسور فشار کولر گازی
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 10)
سنسور فشار کولر گازی به کارتریج کولر معروف است. این سنسور که در مسیر فشار بالای گاز کولر قرار دارد، فشار آن را بررسی و تایید می کند. اگر مقدار فشار گاز کمتر یا بیشتر از حد مجاز باشد، عملکرد کمپرسور با مشکل مواجه می شود.
این قسمت اطلاعات دریافتی را به واحد مرکزی کامپیوتر ارسال می کند. سپس با تنظیم فشار هوا و سوخت، ECU از لرزش موتور در دورهای پایین جلوگیری می کند و همچنین قدرت کمپرسور از دست رفته را جبران می کند.
12- سنسور میل سوپاپ; یکی دیگر از سنسورهای مهم در خودرو
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – بخش 11)
این سنسور خودرو برای بررسی موقعیت سیلندر 1 و ارسال گزارش آن به کامپیوتر مرکزی خودرو نصب شده است. این اقدام برای احترام به دستور انژکتور است.
از علائم و نشانه های خرابی آن می توان به مشکل روشن شدن چراغ یا چراغ کنترل خودرو اشاره کرد.
13- سنسور میل لنگ خودرو و علائم و نشانه های خرابی آنها
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – بخش 12)
همانطور که از نام آن پیداست، این سنسور موقعیت میل لنگ را دریافت کرده و سپس آن را به کامپیوتر مرکزی ارسال می کند تا میزان سوخت تزریق شده و شمع را مشخص کند.
این قطعه نیز در خودرو حساسیت بالایی دارد و حائز اهمیت است. در واقع اگر سنسور میل لنگ خودرو با مشکل مواجه شود یا آسیب ببیند، سوخت مورد نیاز موتور به درستی تحویل داده نمی شود و خودرو روشن نمی شود.
از سوی دیگر، نقص در این سنسور خودرو ممکن است به علامت دیگری مربوط باشد. گاهی ممکن است وقتی موتور ماشین روشن است، گاز درست کار نکند یا به عبارتی موتور منفجر شود. قبل از این علامت، از بررسی سنسور میل لنگ غافل نشوید.
14- سنسور دمای هوای ورودی و آشنایی با علائم خرابی آن
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 13)
این سنسور برای گزارش دمای هوای ورودی در واحد مرکزی کامپیوتر نصب و قرار می گیرد. در واقع پس از تشخیص هوای سرد توسط ECU، فرمان گرم کردن هوای داخل خودرو به پیش گرمکن موجود در اکثر خودروها داده می شود تا موتور به راحتی روشن شود.
از جمله نشانه های خرابی این قطعه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنسور دمای هوای ورودی به عنوان سنسور حساس خودرو شناخته نمی شود.
- از آنجایی که این قطعه فقط در هوای سرد و روی برخی خودروها کار می کند، تشخیص خرابی آن کمی مشکل است
- با استفاده از دیاگ می توان خرابی این قطعه را اندازه گیری کرد.
15- سنسور خودرو; آشنایی با سنسور ضربه
(علائم خرابی سنسورهای خودرو – قسمت 14)
این قطعه وظیفه نظارت و بررسی عملکرد جرقه و انفجار در محفظه احتراق را بر عهده دارد. محل نصب آن روی بلوک سیلندر است و در صورت تشخیص کوبش مشکل را به ECU گزارش می دهد و چراغ هشدار را روشن می کند تا راننده را مطلع کند.
ضربه های حاصل از آن نشانه مشکل در موتور خودرو است. این ضربه ها می تواند ناشی از معیوب بودن اجزای سیستم جرقه زنی، خرابی سوپاپ، ناهماهنگی تسمه، یا فشرده سازی کم یا انفجار ناقص باشد.
روشن شدن چراغ هشدار یکی از علائم یا در واقع می توان گفت یکی از مهم ترین نشانه های خرابی سنسور ضربه است.
قیمت سنسور ماشین
در ادامه مقاله از آلفارومئو ایران، از آنجایی که بسیاری از لوازم جانبی خودرو و حتی قطعات یدکی آنها از کشورهای خارجی وارد می شود و برای خرید آنها نیاز به ارز داریم، افزایش نرخ ارز تاثیر زیادی بر قیمت لوازم جانبی خودرو دارد دلار باعث افزایش قیمت تمام شده لوازم جانبی خودرو می شود و در نتیجه بازار با افزایش قیمت این لوازم همراه است. اینها برخی از اثرات مستقیم ارز بر لوازم جانبی خودرو و قیمت سنسور ماشین هستند. اما تاثیر نوسانات نرخ ارز بر کمک هزینه خودرو به همین جا ختم نمی شود.
دلار علاوه بر تاثیر مستقیم بر افزایش قیمت تجهیزات خودرو، از طریق زنجیره تامین و سایر عوامل فرعی بر بازار تجهیزات خودرو نیز تاثیر می گذارد. ما این شکل از تاثیر دلار بر قطعات خودرو را تاثیر غیرمستقیم می نامیم. به عنوان مثال افزایش قیمت دلار باعث افزایش هزینه تولید خودروهای داخلی می شود. این افزایش هزینه تولید ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم منجر به افزایش قیمت لوازم جانبی خودرو شود. عموماً در این شرایط تولیدکنندگان هزینه های تولید را به قیمت لوازم جانبی خودرو منتقل می کنند و به طور غیرمستقیم قیمت آنها را افزایش می دهند.
علاوه بر این، زمانی که تغییرات نرخ ارز باعث افزایش قیمت تجهیزات خودرو می شود، این افزایش قیمت می تواند بر عرضه و تقاضای تجهیزات خودرو در بازار تأثیر بگذارد. به این ترتیب افزایش قیمت دلار به طور کلی باعث کاهش تقاضا برای خرید لوازم جانبی خودرو و کاهش فروش و عرضه آنها می شود. برای خرید قطعات آلفارومئو می توانید به سایت ما مراجعه نموده و سفترش خود را ثبت نمایید.
تعمیر قطعات آلفارومئو
یکی از رایج ترین قطعاتی که در آلفارومئو خراب می شود موتور آن است. با این حال، خرابی موتور را می توان با سرویس به موقع خودرو تا حد زیادی کاهش داد. موتور یک خودرو به طور مداوم برای حرکت خودرو و ایجاد نیروی محرکه کار می کند و به همین دلیل بیش از سایر قسمت های خودرو فرسوده می شود. یکی از دلایل اصلی خرابی موتور آلفارومئو جولیتا کمبود روغن موتور است. تعمیر قطعات آلفارومئو در مجموعه آلفارومئو ایران شامل ارائه خدمات تعمیر خودرو و گیربکس به شما می باشد.
روغن موتور به عنوان یک روان کننده عمل می کند که از ساییدگی و سایش قسمت های داخلی موتور در هنگام رانندگی جلوگیری می کند. اگر روغن موتور نشت کند، این قطعات با هم برخورد کرده و اغلب می شکنند. تعمیر موتور آلفارومئو جولیتا جدا از زمان نیاز به هزینه های بسیار بالاتری نسبت به تعویض روغن موتور دارد.
کلام پایانی
با توجه به افزایش خودروهای جدید و گران قیمت، استفاده از انواع سنسورهای جدید در آنها نیز رو به افزایش است. در مقاله بالا به پرکاربردترین سنسورها اشاره کردیم و با هم به بررسی علائم خرابی آنها پرداختیم.
سنسورها و حسگرها برای افزایش راحتی و اطمینان مشتری تولید و تحویل می شوند. امروزه با تولید نسل های جدید خودرو، کیفیت خودروها افزایش یافته و گامی نو در جهت جلب رضایت مشتریان برداشته شده است. وجود سنسورهایی مانند سنسورهای ایمنی به مسافران این امکان را داده است که بدون نگرانی به سفر و استفاده از خودروی خود بپردازند. در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق می توانید به یکی از تعمیرگاه های خودرو مانند آلفارومئو ایران مراجعه کرده و آنها را تعویض کنید.